Ijesztő valóság a kínai ruhákról

Ijesztő valóság a kínai ruhákról

Nincs hozzászólás a(z) Ijesztő valóság a kínai ruhákról bejegyzéshez

A kínai textilipar mintegy 2,5 milliárd tonna szennyvíz és más szennyező anyag környezetbe kerüléséért felelős.

Kína már régóta ismert hatalmas gyárairól, politikai fogoly munkatáborairól, kirívó internet cenzúrájáról, mérgező gyermekjátékairól és romlott babatápszeréről. De mi a helyzet a légkondicionált ruházati boltokkal Magyarországon? Sajnos a középosztálybeli családokkal való hideg, számító és embertelen bánásmód nem végződik Kínában. A magyar nép érdekét szem előtt tartják amikor itt nyitnak boltot? A GreenPeace szerint nem. Tavaly augusztusban a szervezet közzétett egy jelentést: „Dirty Laundry 2” „Piszkos Szennyes 2” címmel, felfedve azokat a mérgező vegyi anyagokat – különösen a nonilfenol etoxilátok (NPE-k), formaldehid, ftalátok, és a brómozott égésgátló jelenlétét a kínai ruházati termékekben, többek között az Adidas és a H & M márkanévvel ellátott ruházati cikkekben.

A nonilfenol etoxilátokban (NPE) rejlő veszély

Az NPE-k nonilfenolokká alakulnak, amelyek igen veszélyes toxinok, mégpedig hormonháztartás-romboló tulajdonságokkal. Erről a toxinról bebizonyosodott, hogy a női hormonok működését utánozza, megváltoztathatja a szexuális fejlődést és befolyásolja a reproduktív rendszert. Az NPE-k egyes elemei vettek részt a széles körben elterjedt hím európai halak elnőiesedésében, és a WWF szerint egyes emlősöknél a hormonális folyamatok teljes zavarát figyelték meg. Még alacsony szinten is, ez a toxin nagy veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre. Nem véletlen, hogy az NPE-k használata teljesen korlátozott Európában, de nincs ez így Kínában! Ezekről a nonilfenol etoxilátokról azt is kiderítették már, hogy mosáskor belemosódnak a többi ruhába is, így szennyezve el az esetleges „tiszta” ruhadarabokat is.

Formaldehid

Ezt a leggyakrabban holttestek, szervek tartósítására használják a biológusok, de riasztóan sok nagy kínai ruházati lánc is dolgozik vele azért, hogy a portékák frissen, gyűrődés-és penészmentesen érkezzenek meg rendeltetési helyükre, ahol fizikai kinézetük igen fontos lesz. Nem feltétlenül tudja ezt minden vásárló, ahogy azt sem, hogy a kínai ruhagyártóktól nem követelik meg, hogy a ruhacímkére ráírják a ruha összetételét. Vagyis a gyártók a ruhát úgy is értékesíthetik Magyarországon, hogy címkéje egy szót sem szól azokról a vegyszerekről, amelyek benne vannak. Az új-zélandi tesztek 900-szor nagyobb formaldehid szintet fedeztek fel néhány kínai exportban, mint az előírt biztonsági szint.

Ftalátok

Szakemberek óva intenek a ftalátoktól, amelyek segítségével egyébként a műanyagot teszik rugalmasabbá és ellenállóbbá. A ftalátok hormonzavarokhoz kapcsolódnak, mint például csökkent férfi spermaszám, és megtalálhatóak sok új, igen műanyag szagú ruhában és cipőben.
A perfluorozott vegyszerek, amelyek lélegző szövetek gyártásánál használatosak, szintén veszélyesek, mert felhalmozódnak a szervezetben és ismerten rákkeltő hatásúak. A brómozott égésgátló anyaggal kezelt hálóruha, amelyet nagyon széles körben használnak gyermekek hálóruhájának készítéséhez, szintén gondot okoz. Patkányokon végzett kísérletekben mutatták ki, hogy ez az anyag csökkenti az agy kapacitását.

Bőrünk a legnagyobb szervünk

Minden, amit fogyasztunk, vagy minden, amivel érintkezünk – többek között ruhánkból belénk szívódó vegyi anyagok- vagy asszimilálódnak, vagy eliminálódnak a testből. Azok a vegyi mérgek, amelyeknek bőrünket tesszük ki ruhánkon vagy bőrápolónkon át, jelentős módon leterhelik testünket.
Mialatt egyre inkább kitoljuk testünk tűrőképességének határait, környezetünk egyre toxikusabbá válik. A vám pedig: az egyre több megbetegedés. Környezetünkben ólálkodó mérgező anyagokkal a legtöbben nincsenek is tisztában. A modern háztartási termékek, tisztítószerek, a modern élelmiszer-ellátás, szépségápolási és ruházati termékek pedig bizonyosan nagy szerepet játszanak az emberek mérgezésében.

Javaslatunk sajnos nem olcsó mulatság, de talán ez az egyetlen módja a kínai termékek bojkottjának. Vásároljunk kevesebbet, de megbízható magyar ruhakészítőtől, olyan ruhát, ami Magyarországon készült.

Kapcsolódó cikkek

Zoldinfo

A szerző:

Itt tudsz hozzászólni:

Back to Top